Tegenwoordig zien we overal productlabels met beweringen als "100% natuurlijk," "vrij van chemicaliën," of "geen synthetische middelen." Het klinkt goed, maar betekenen deze termen echt wat we denken? En is het eigenlijk belangrijk? Bij YOKUU gebruiken we zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten, en we leggen graag uit waarom we elk ingrediënt zorgvuldig kiezen om ervoor te zorgen dat het veilig is voor mensen, dieren en het milieu.


Wat is een Chemische Stof?

Laten we één ding duidelijk maken: chemicaliën zijn geen boosdoeners. Water is een chemische stof, net als zuurstof, en je verse sinaasappelsap zit er ook vol mee. Een chemische stof is simpelweg een stof die bestaat uit moleculen of atomen, of het nu uit de natuur komt of in een laboratorium is gemaakt. Dus, als mensen zeggen “vrij van chemicaliën,” is dat niet helemaal correct, omdat alles uit chemicaliën bestaat!

De echte discussie gaat niet over chemicaliën zelf, maar over of ze natuurlijk of synthetisch zijn, en hoe ze ons en het milieu beïnvloeden.

Natuurlijk versus Synthetisch: Wat is het verschil?

Natuurlijke Ingrediënten

Natuurlijke ingrediënten komen direct uit de natuur, vaak van planten, mineralen of dieren, en ze zijn doorgaans minder bewerkt. Wij halen de bacteriën in onze producten rechtstreeks uit de Ardennen in België—één van de meest ongerepte omgevingen in Europa. Deze bacteriën helpen oppervlakken schoon en gezond te houden door het microbioom in balans te brengen, precies zoals de natuur het bedoeld heeft.

Natuurlijke ingrediënten zijn over het algemeen biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar, wat ze een geweldige keuze maakt om de impact op het milieu te verminderen.

Een voorbeeld is natriumbicarbonaat (baking soda), een belangrijk ingrediënt dat van nature voorkomt. Hoewel natriumbicarbonaat als mineraal in de natuur te vinden is, wordt de variant die wij in onze producten gebruiken industrieel gezuiverd om zuiverheid en consistentie te garanderen. Het blijft een natuurlijk afgeleid stofje, maar geproduceerd op een manier die het geschikt maakt voor dagelijks gebruik bij het schoonmaken.

Synthetische Ingrediënten

Synthetische ingrediënten worden in laboratoria gemaakt, maar dat betekent niet automatisch dat ze slecht zijn. Sterker nog, sommige synthetische ingrediënten zijn veiliger en duurzamer dan hun natuurlijke tegenhangers. De sleutel is het kiezen van synthetische ingrediënten die geen schade toebrengen aan mensen, dieren of het milieu.

Zo gebruiken we bijvoorbeeld magnesiumstearaat, dat synthetisch wordt gemaakt. Het is een belangrijk ingrediënt in onze formules omdat het helpt om een soepele en consistente werking bij het schoonmaken te garanderen. Hoewel het synthetisch is, kiezen we ervoor omdat het niet-toxisch, veilig is en geen negatieve impact op het milieu heeft.

Magnesiumstearaat wordt gemaakt door stearinezuur (een vetzuur dat meestal uit natuurlijke bronnen zoals plantaardige oliën of dierlijke vetten komt) te combineren met magnesiumzouten. Hoewel zowel de vetzuren als het magnesium van nature voorkomen, houdt het proces waarbij ze worden gecombineerd om magnesiumstearaat te vormen een synthetisch chemisch proces in. Dit betekent dat het eindproduct wordt beschouwd als synthetisch geproduceerd, ook al heeft het natuurlijke ingrediënten als oorsprong.

We gebruiken dus enkele synthetische ingrediënten, maar we selecteren ze zorgvuldig om ervoor te zorgen dat ze niet-toxisch, biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk zijn. Deze ingrediënten kunnen worden gebruikt om een formule te stabiliseren of de prestaties te verbeteren, maar we zorgen ervoor dat ze geen schadelijke resten achterlaten of bijdragen aan vervuiling.

Overigens maakt je huis of lichaam geen onderscheid tussen een natuurlijke of synthetische chemische stof. Bekijk de onderstaande chemische stof eens. Kun je raden wat het is?

Het ziet er heel synthetisch uit, maar het is natuurlijk voorkomende citroenzuur. We gebruiken het in bijna al onze schoonmaakproducten. Het meest gebruikte citroenzuur in producten wordt tegenwoordig industrieel geproduceerd door fermentatie van suikers met behulp van de schimmel Aspergillus niger. Hoewel het afkomstig is van biologische processen (fermentatie) en natuurlijke suikers als grondstof gebruikt, wordt het productieproces zelf als synthetisch of industrieel beschouwd. Het eindproduct is echter hetzelfde molecuul als hierboven afgebeeld. Chemisch gezien is er geen verschil!


Waarom YOKUU Natuurlijke en Synthetische Ingrediënten Combineert

Wij geloven in het vinden van de juiste balans. Hier is waarom:

Veiligheid voor Mensen en de Aarde

Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Onze synthetische ingrediënten worden gekozen om zo veilig mogelijk te zijn voor mensen, huisdieren en het milieu. We vermijden agressieve chemicaliën die huidirritatie, allergieën of schade aan het milieu kunnen veroorzaken. Of ze nu natuurlijk of synthetisch zijn, elk ingrediënt wordt rigoureus getest om te voldoen aan onze strenge veiligheidsnormen.

Effectiviteit Zonder Compromis

Natuurlijke ingrediënten, zoals onze bacteriën uit de Ardennen, zijn ongelooflijk krachtig in het behouden van een gebalanceerde, schone omgeving. Soms kunnen synthetische ingrediënten echter de stabiliteit of effectiviteit van het product verbeteren. Door beide zorgvuldig te combineren, kunnen we producten leveren die net zo goed—of beter—werken dan conventionele schoonmaakmiddelen vol chemicaliën.

Milieuverantwoordelijkheid

Wij zetten ons in voor duurzaamheid, en dat betekent dat we zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten op een verantwoorde manier gebruiken. Sommige synthetische ingrediënten zijn zelfs duurzamer te produceren dan hun natuurlijke tegenhangers. Dit stelt ons in staat om producten aan te bieden die de impact op het milieu minimaliseren, zonder dat we natuurlijke hulpbronnen overmatig benutten.

Onze synthetische ingrediënten zijn biologisch afbreekbaar, wat betekent dat ze snel afbreken en zich niet ophopen in ecosystemen. We vinden een zorgvuldig evenwicht tussen synthetische en natuurlijke componenten om formules te creëren die in harmonie werken met de natuur, en niet ertegen.

 

Waarom "100% Natuurlijk" Niet Altijd Beter is

Het is gemakkelijk om mee te gaan in de "alles-natuurlijk"-trend, maar alleen omdat iets natuurlijk is, betekent het niet dat het altijd beter is. Zou je zomaar de eerste paddenstoel eten die je in een bos vindt?

Bij YOKUU concentreren we ons niet op wat natuurlijk is, alleen om het natuurlijk te noemen. We kiezen ingrediënten—of ze nu natuurlijk of synthetisch zijn—op basis van hun veiligheid, effectiviteit, en duurzaamheid. Het gaat om slimme keuzes maken, niet alleen om wat in de mode is. En ja, dat betekent soms dat we zorgvuldig geselecteerde synthetische ingrediënten gebruiken om onze natuurlijke ingrediënten aan te vullen.

Het Beste van Beide Werelden

Bij YOKUU geloven we niet in het strikt kiezen tussen natuurlijk en synthetisch. In plaats daarvan gebruiken we het beste van beide om producten te leveren die veilig, effectief en milieuvriendelijk zijn. Onze natuurlijk verkregen bacteriën werken in harmonie met zorgvuldig geselecteerde synthetische ingrediënten om optimale schoonmaakprestaties te leveren zonder concessies te doen aan veiligheid of duurzaamheid. Het gaat niet om het kiezen van de ene boven de andere, maar om het vinden van de juiste balans voor de beste resultaten.

Of je nu je keuken, badkamer of een ander oppervlak schoonmaakt, je kunt erop vertrouwen dat de producten van YOKUU zijn ontworpen met jouw welzijn en de gezondheid van de planeet in gedachten.

  • Natural, Chemical, Synthetic: What’s the Difference?

    Natuurlijk, Chemisch, Synthetisch: Wat is het v...

    Tegenwoordig zien we overal productlabels met beweringen als "100% natuurlijk," "vrij van chemicaliën," of "geen synthetische middelen." Het klinkt goed, maar betekenen deze termen echt wat we denken? En is...

    Natuurlijk, Chemisch, Synthetisch: Wat is het v...

    Tegenwoordig zien we overal productlabels met beweringen als "100% natuurlijk," "vrij van chemicaliën," of "geen synthetische middelen." Het klinkt goed, maar betekenen deze termen echt wat we denken? En is...

  • Ditch the stigma around microbes!

    Weg met de negatieve bijklank van microben!

    Denk jij bij het woord ‘microbe’ aan microscopische monstertjes die continu in oorlog zijn met de mensheid? Je bent niet de enige. We horen dan ook meer horrorverhalen gelinkt aan...

    Weg met de negatieve bijklank van microben!

    Denk jij bij het woord ‘microbe’ aan microscopische monstertjes die continu in oorlog zijn met de mensheid? Je bent niet de enige. We horen dan ook meer horrorverhalen gelinkt aan...

  • Allergies: What Are They and How Can You Manage Them?

    Allergie: wat is het en wat kan je er aan doen?

    Heb je last van niesbuien, jeukende ogen of benauwdheid? Dan ben je niet de enige. Allergieën beïnvloeden ongeveer 35% van de bevolking en zijn een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen...

    Allergie: wat is het en wat kan je er aan doen?

    Heb je last van niesbuien, jeukende ogen of benauwdheid? Dan ben je niet de enige. Allergieën beïnvloeden ongeveer 35% van de bevolking en zijn een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen...

1 von 3